Τετάρτη 31 Μαΐου 2017

Κάθετη διαίρεση

Εκπαιδευτικό βίντεο με τα βήματα της κάθετης διαίρεσης είτε έχει υπόλοιπο (ατελής) είτε δεν έχει (τέλεια).
Προϋπόθεση η καλή γνώση της "Προπαίδειας".

Δευτέρα 22 Μαΐου 2017

"Ο Καραγκιόζης φούρναρης"

Το κείμενο στη σελ. 44 του βιβλίου μας ...

Επιφωνήματα!!!

Τα επιφωνήματα είναι άκλιτες λέξεις που συνοδεύονται συνήθως από μικρές φράσεις και χρησιμοποιούνται στον λόγο, όταν θέλει ο ομιλητής να εκφράσει διάφορα συναισθήματα, όπως θαυμασμό, ευχαρίστηση, απορία, πόνο, λύπη, ειρωνεία, αηδία κτλ., π.χ. αχ!, αλίμονο!
Τα επιφωνήματα χρησιμοποιούνται πολύ συχνά στον προφορικό λόγο, όταν είναι συναισθηματικά φορτισμένος, και σπανιότερα στον γραπτό λόγο και κυρίως στη λογοτεχνία.

Φανερώνουν
Επιφωνήματα
1.     Αβεβαιότητα
2.     Απορία
3.     Άρνηση
4.     Θαυμασμό
5.     Πόνο, λύπη
6.     Περίπαιγμα, αποδοκιμασία
7.     Ευχή
8.     Έπαινο
9.     Κάλεσμα
10.   Ειρωνεία
11.   Στενοχώρια, αηδία
12.    Παρακίνηση
χμ!
α!, ο!, μπα!
α μπα!
α!, ποπό!, μπα!
αχ!, ω!, όχου!, άου!, οχ!, αλί!,
αλίμονο!, πωπώ!
ε!, ου!, αχαχούχα!
είθε!, μακάρι!, άμποτε!
εύγε!, μπράβο!
ε!, ω!
ε!, ου!
ε!, ου!, ουφ!, πουφ!, πα πα πα!
άιντε!, άμε!, μαρς!, αλτ!, στοπ!, σουτ!

Εκτός από τα επιφωνήματα που αναφέρονται στον παραπάνω πίνακα, χρησιμοποιούνται και επιφωνηματικές εκφράσεις ακολουθούμενες στον γραπτό λόγο από θαυμαστικό (!) και στον προφορικό λόγο από ανάλογα παραγλωσσικά (επιτόνιση κτλ.) και εξωγλωσσικά (μορφασμούς κτλ.) στοιχεία. Μπορεί να είναι ουσιαστικά, επίθετα, ρήματα, επιρρήματα και σύντομες φράσεις.
Ουσιαστικά: Κρίμα! Φρίκη! Θεέ μου! Χριστός! Βοήθεια! Θάρρος! Αέρα!
Επίθετα: Καλέ! Μωρέ! Κακομοίρη μου! Τον καημένο!
Ρήματα: Έλα δα! Ορίστε! Κόπιασε! Ζήτω! Ήμαρτον! Στάσου!
Επιρρήματα: Εμπρός! Έξω! Περαστικά! Καλά! Ωραία! Μάλιστα!
Φράσεις: Τέλος πάντων! Με το συμπάθιο! Να σε χαρώ! Μα την αλήθεια!

Δευτέρα 15 Μαΐου 2017

Το ανάκτορο της Κνωσού


Το ανάκτορο του βασιλιά Μίνωα στην Κνωσό είναι ένα από τα σημαντικότερα αρχαία μνημεία όχι μόνο της Κρήτης, αλλά και της Ελλάδας. Το εντυπωσιακό παλάτι ήρθε στο φως τον Μάρτιο του 1900 από τον αρχαιολόγο Σερ Άρθουρ Έβανς, ο οποίος αναστήλωσε ένα μεγάλο κομμάτι του χρησιμοποιώντας τσιμέντο. Η ακραία και πρωτοφανής επιλογή του κατακρίθηκε έντονα, ωστόσο αρκετοί θεωρούν πως χάρη στην αναστήλωση του Έβανς, έχουμε καλύτερη εικόνα του χώρου ενώ η χοντροκομμένη αναστήλωση είναι από μόνη της πλέον ένα αρχαιολογικό θέαμα. Το παλάτι, εκτός από την αίθουσα του θρόνου και τα βασιλικά δωμάτια, είχε δωμάτια για τους τεχνίτες, αποθήκες, αυλές, θέατρο, αίθουσες τελετών και άλλα πολυτελή δωμάτια. Τα πυθάρια και οι τοιχογραφίες που βρέθηκαν στο εσωτερικό του, ανάγουν το παλάτι σε σύμβολο ολόκληρου του Μινωικού Πολιτισμού. Το ανάκτορο υπέστη σημαντικές φθορές το 1799 π.Χ πιθανόν από σεισμό, καταστράφηκε το 1450 π.Χ από τσουνάμι που δημιούργησε η έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης και δέχτηκε το τελικό του χτύπημα περίπου το 1350 π.Χ από πυρκαγιά. Δείτε στο βίντεο την εντυπωσιακή «εικονική αναστήλωση του ανακτόρου». 




Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/to-anaktoro-tis-knosou-i-entiposiaki-ikoniki-anaparastasi-tou-mnimiou-pou-katastrafike-apo-sismo-ke-apo-tsounami-vinteo/

Τρίτη 2 Μαΐου 2017

"Γεια σου χαρά σου Βενετιά"

Στο μάθημα της Γλώσσας "Γεια σου χαρά σου Βενετιά" (σ. 23), ακούσαμε το ομώνυμο τραγούδι από τη φωνή του Νίκου Ξυλούρη.
Σε στίχους και μουσική του Νίκου Γκάτσου.